Ontdek het binnenland van Suriname, ongerept natuurschoon, authentieke dorpen, stroomversnellingen, wilde watervallen, masserende jacuzzi’s.

Fietstour Nieuw-Amsterdam - Peperpot

Fietsen op de taxibootEen interessante fietstocht door het Commewijne district. Per fiets vertrekt u door de woonwijken van Paramaribo Noord richting Leonsberg, zo’n 9 kilometer. Hier liggen bootjes klaar en kunt u voor een paar euro naar de overkant van de Surinamerivier gevaren worden. De fiets neemt u mee aan boord.
Hier brengt u een bezoek aan Nieuw Amsterdam. Dit fort werd gebouwd ter versterking van de verdediging nadat in 1712 de Fransen een succesvolle inval deden. Na 1863 werd het fort in gebruik genomen als gevangenis. Tegenwoordig is het een openluchtmuseum. U vindt hier onder andere oude kanonnen, kruithuizen en koetsen met gedocumenteerde uitleg en films

rode bloemHet Openluchtmuseum Fort Nieuw Amsterdam is volop in ontwikkeling. In een prachtig parklandschap maakt u kennis met de boeiende geschiedenis van dit oude verdedigingswerk. U bekijkt de kanonnen en monumenten, waaronder de unieke kruithuizen uit de 18e eeuw. Onderweg geniet u van de tropische omgeving met verschillende waterpartijen. Deze bieden een gevarieerde flora en fauna. U ziet bij het kleine Openluchttheater, waar elke maand evenementen plaatsvinden, de samenvloeiing van de imposante Suriname- en Commewijnerivier. Het Fort Nieuw Amsterdam is juist daar gebouwd, omdat vanuit die strategische plek de achterliggende plantages moesten worden beschermd tegen invallen van onder meer de Engelsen en Fransen.

kapucijnenapenVanaf Fort Nieuw Amsterdam fietsen we langs de Surinamerivier richting brug, waar we bij de rotonde afslaan richting Plantage Peperpot. Onderweg passeren we woonhuizen van voornamelijk Javanen en Hindostanen. Dichterbij de plantage zijn oude koffie- en cacaobomen te zien.
Peperpot is een oude koffie- en cacaoplantage die in het begin van de 19e eeuw is opgezet en lang door de familie Jansen in beheer is geweest. Op het fabriekscomplex staan nog twee oude plantagewoningen, een koffieloods van het jaar 1808, die momenteel wordt opgeknapt, en een koffie- en cacaofabriek. De productie werd voortgezet tot het jaar 1996.
Peperpot is ook populair bij vogelliefhebbers, en als u geluk heeft, kunt u doodskop-aapjes, capucijner-apen en sapakara’s (reuzen hagedissen) tegenkomen op een van de paden die dwars door de plantage zijn aangelegd.
Een fietstocht naar plantage Peperpot is een prachtige mengeling van historie en natuur en een aangename gastvrije ontmoeting met de Javaanse bewoners.
Vanaf plantage Peperpot rijden we richting verharde weg (Oost-West verbinding). Daar rijden we richting Meerzorg. Vanaf Meerzorg steken we per tentenboot/korjaal de Suriname rivier over naar centrum Paramaribo.

oude pentekeningGeschiedenis Het Fort Nieuw Amsterdam ligt op een strategisch zeer belangrijk punt, precies waar de Commewijnerivier en Surinamerivier, vlak bij de oceaan, samenvloeien. Het Fort Nieuw Amsterdam is opgezet als verdedigingswerk voor de achterliggende plantages aan de bovenloop van beide rivieren. Het is een royaal opgezet aarden fort, een vijfhoek (polygoon) met 5 bastions. De opdracht voor de bouw werd gegeven door de ‘Geoctroyeerde Sociëteit van Suriname’ die in 1683 was opgericht.
De Societeit telde drie deelgenoten die elk voor een derde participeerden: de West-Indische Compagnie, de familie van Aerssen van Sommelsdijck en de stad Amsterdam.

plattegrond fortIn 1734 is met de aanleg van het Fort Nieuw Amsterdam gestart. De sociëteit zorgde voor materiaal, gereedschappen en vaklieden. Het uitvoerende werk werd uitgevoerd door slaven. Toe het fort in 1747 grotendeels klaar was, had de bouw al ruim 1 miljoen Nederlandse guldens gekost. Dat was het dubbele van de aanvankelijke begroting en in de periode daarna liepen de kosten nog veel verder op. De bouw had te maken met grote vertragingen en allerlei tegenslagen. Zo bleken de ter plaatse gebakken bakstenen van een te slechte kwaliteit. Uit die tijd dateert de bepaling dat zeilschepen uit Nederland, die de slaven uit Afrika haalden, verplicht waren bakstenen als ballast mee te nemen. Voorts bleken de uit Holland overgezonden vaklieden en ingenieurs weinig inzicht te hebben in de plaatselijke omstandigheden. De Nederlandse inzichten over het bouwen van onderkomens en (kruit-)magazijnen werden gekopieerd naar Suriname: ‘In detail is alles gebouwd off t boven in ’t Noorden was ‘(brief gouverneur Mauritius 25-9-1744).

De gebouwde bakstenen kruithuizen bleken daardoor in de praktijk veel te vochtig voor het goed opslaan van het kruit en de andere gebouwen, bruggen en houten verblijven voor de manschappen en officieren kregen te maken met snel verval als gevolg van de tropische omstandigheden, zoals de vraatzucht van de houtluis. Om het fort in stand te houden moest onophoudelijk gerepareerd en vervangen worden.
Het fort Nieuw Amsterdam heeft als verdedigingswerk een weinig succesvolle historie. Tweemaal viel het zonder slag of stoot in de handen van de Engelsen. In de loop van de 19e eeuw verloor het Fort Nieuw Amsterdam steeds meer aan betekenis. In 1872 werd een deel van de kazernes als gevangenis ingericht. Tot 1967 was dit de enige gevangenis in Suriname. Op 1 februari 1907 werd het Fort Nieuw Amsterdam officieel als verdedigingswerk opgeheven en tot bestuurscentrum van het district Commewijne verklaard.
Vanwege de strategische ligging is het Fort Nieuw Amsterdam tijdens de 2e wereldoorlog door de Amerikanen gebruikt als verdedigingspunt voor de bauxietwinning in het bovenstroomgebied van de Surinamerivier. De grote kanonnen op het bolwerk herinneren aan deze periode. De gevangenis is tijdens de 2e wereldoorlog gebruikt voor de internering van 146 mensen uit Nederlands-Indië, die van NSB-sympathieën werden verdacht. Over deze zwarte periode is een boek geschreven door A.G. Besier, ‘De Groene Hel’.

Aantal dagen: 1
Minimaal aantal personen: 2
Prijs v.a.: € 15,00
Verzorging: eigen verzorging onderweg/ fietsbeschrijvingen & uitleg, huurfiets
Vertrek: vanaf B&B Famiri, Rainville (op weg naar noorden)

peperpot gerestaureerd peperpot voor restauratie goederenloods peperpot