Ontdek het binnenland van Suriname, ongerept natuurschoon, authentieke dorpen, stroomversnellingen, wilde watervallen, masserende jacuzzi’s.

Plantage Mariënbosch

oprijlaan

officierswoning Frederiksdorp Mariënbosch was een koeplantage op het Landgoed Groot Marienbosch, aan de Commewijnerivier in het district Commewijne in Suriname. Zij lag links bij het opvaren, stroomafwaarts naast plantage Guadeloupe en stroomopwaarts naast plantage De Goede Vriendschap. In het Sranantongo werd Mariënbosch ook wel Goedoefrow genoemd.

eetzaalGeschiedenis

Na het gereedkomen van Fort Nieuw-Amsterdam in 1746 was de Commewijnerivier volledig beschermd en werden de gronden aan de monding van de rivier ontgonnen. In 1747 verkreeg Isaac Godeffroy een grondwarrande voor 500 akkers (1 akker = 10 vierkante ketting = 0,43 hectare). Godeffroy noemde zijn bezit Mariënbosch. Hij verwierf in 1759 het eigendom van de naastliggende grond van 348 akkers, en voegde deze samen met Mariënbosch, zodat een gunstige plantagevorm ontstond met een riante breedte van 51 kettingen (1 ketting = 20,72 meter).

In 1752 was Mariënbosch nog een relatief bescheiden plantage, met 66 slaven.

In 1774 was zij uitgegroeid tot een grote en rijke koffieplantage met 170 slaven boven de 12 jaar. Zijn broer Charles legde tegelijkertijd de plantage Alkmaar aan de overzijde van de rivier aan.

In 1757 was de plantage verhypothekeerd bij het negociatiefonds van Willem Gideon Deutz te Amsterdam, dat later werd bestuurd door Jan en Theodoor van Marselis.

verandaIn 1793 was de plantage het eigendom van de Dordrechtse koopman Frank van der Schoor cs. Hij belegde zijn kapitaal, samen met zijn handelspartner Gerrit van Hoogstraten, in Mariënbosch. Hij bekostigde de aankoop (deels) via een negociatie. De firma Gerrit van Hoogstraten en zoon uit Dordrecht was waarschijnlijk vanaf 1780 al mede-eigenaar van Mariënbosch.

In 1833 was Mariënbosch was 1230 akkers groot, en produceerde de plantage koffie & cacao. De slavenbevolking omvatte 142 mensen. In 1853 stond Mariënbosch te boek als een koffieplantage “waar nu ook suiker is geplant”. Die suiker was waarschijnlijk een experiment. Mariënbosch had zelf geen verwerkingsinstallatie, maar kon leveren aan de Centraalfabriek op Buitenrust. Later werd er over de suiker niet meer gesproken.

kaartBij de emancipatie in 1863 kregen 91 slaven de vrijheid. De eigenaren van de plantage waren het Huis van Negocie van Gerrit Hoogstraten en zoon te Dordrecht, en de familie Van der Schoor te Dordrecht. Na de emancipatie werd met contractarbeiders het plantagebedrijf voortgezet. In totaal arriveerden 269 Hindoestanen en 242 Javanen op de plantage.

In 1891 was er van de 527 hectare 95 hectare in cultuur. Dit liep op tot 196 hectare in 1935. Het jaar daarop daalde het productieve areaal fors, maar was de plantage wel 200 hectare groter. De plantage produceerde koffie en cacao, (bak)bananen, rijst en sinaasappels. Van 1906 tot 1938 is de plantage eigendom van de Naamlooze Vennootschap Cultuur- maatschappij Mariënbosch.

tuinCores Abdoelrahman en zijn vrouw en kinderen zijn de recentste eigenaren van de plantage. Het bezit is inmiddels in een stichting ondergebracht, in de hoop dat het gemakkelijker zal zijn om fondsen te werven voor de restauratie van de plantage. De gebouwen waren in 2002 behoorlijk verwaarloosd, maar de eigenaar hield in ieder geval de dammen en afwateringen in goede conditie. In 2004 werd op bescheiden schaal begonnen met de reparatie van het grote plantagehuis en 2005 voltooide familielid Saoed de renovatie van het oude landhuis.

 

officierswoning FrederiksdorpMen kan met een gehuurde fiets vanuit Paramaribo (Zus&Zo fietsenverhuur SU) via Leonsberg met een bootje overvaren met fiets naar Fort Nieuw Amsterdam. Na bezichtiging van het Fort kan met langs de Commewijnerivier verder stroomopwaarts naar Marienburg fietsen, waar links een steiger ligt waar de bootjes u naar Plantage Frederiksdorp overvaren. Hier kunt u tegen entreegeld de plantage bezichtigen of een overnachting bij mij reserveren. Zie de bubbel Frederiksdorp. Vanuit hier fietst u 1,6 km verder stroomopwaarts naar Plantage Marienbosch. Hier kunt u een heerlijke maaltijd reserveren voor 10 euro en ook gemoedelijk overnachten in een authentiek gerestaureerd, eenvoudig landhuis met eigen slaapkamer en gezamenlijke badkamer. Een overnachting met ontbijt en diner de avond ervoor kost E 50 p.p. Er zijn ook ophaal mogelijkheden op aanvraag. U kunt ook met huurauto of taxi naar plantage Alkmaar rijden en een pick-up met de boot vragen om te lunchen en een kijkje te nemen. Belt u mij en ik regel het!

 

 

 

 

 

keuken tuintuin

slaapkamer slaapkamer slaapkamer

tigrisluisofficierswoning Frederiksdorp

officierswoning Frederiksdorpofficierswoning Frederiksdorpofficierswoning Frederiksdorpzwfoto

slaapkamerslaapkamer

badkamerbadkamer