Ontdek het binnenland van Suriname, ongerept natuurschoon, authentieke dorpen, stroomversnellingen, wilde watervallen, masserende jacuzzi’s.

Boottocht Commewijne

Fort Nieuw AmsterdanHet Commewijne district ligt pal ten oosten van Paramaribo aan de over-zijde van de Suriname rivier. Tijdens deze trips bezoeken we verschillende dorpjes, waar vroeger suiker, cacao, koffie en katoen plantages hun glorie periode hadden. Om de bloeiende plantages en het achterland te beschermen en tegelijk ook als ondersteuning voor het Fort Zeelandia zijn er een aantal militaire posten en forten gebouwd In 1734 werd de eerste steen gelegd voor de bouw van het fort Nieuw Amsterdam. Het fort is gebouwd op een aarde fundering met een vijfpuntige structuur en heeft evenveel bastions. Sinds 1968 wordt het fort gebruikt als open-luchtmuseum en de gebouwen fungeren nu als administratief centrum.
De kanalen en de pittoreske sluizen, de overblijfselen van de oude plantage woningen waarvan sommigen nog steeds worden bewoond, zijn de stille getuigen van het eens zo dynamisch district Commewijne. Momenteel zijn lokale visserij, veeteelt en enkele kleine plantages de hoofdactiviteiten van de javanen en hindustanen, afstammelingen van de contractarbeiders, in Commewijne.
De plantage Frederiksdorp is gerestaureerd, van de vervallen officierswoningen heeft men hotel accommodatie gemaakt en de voormalige gevangenis is tot een restaurant omgetoverd. Binnenkort start men met de verbouwing tot een wellness-resort met luxe accommodatie.

sluisCommewijne historische plantage river cruise
De top attractie van de Commewijne is de river cruise met de Bosrokoman, een comfortabele tourboot met als hoogtepunt bezoek aan de gerestaureerde plantage Frederiksdorp. Verder bezoeken we nog de plantages Johan en Margaretha, Rust en Werk en het Fort Nw. Amsterdam. We maken ook een zwemstop voor een verfrissende duik in de Commewijne rivier.

De geschiedenis van suiker
Voor het zoeten van eten en drank gebruikte men in de oudheid vaak honing. De Indiers wisten als eersten gekristalliseerde suiker uit suikerriet te halen. Hiervoor persten ze sap uit het riet en kookten dat vervolgens in tot een bruine, zachte stroop, die later uitkristalliseerde tot suiker. Als ‘t Romeinse Rijk zich naar het Oosten uitbreidt, ontstaat er met China een levendige handel in suikerriet. Ook Perzië maakt er kennis mee. Het lukt de Perzen rietsuikersap met melk te zuiveren, waardoor het product lijkt op de ruwe rietsuiker zoals wij die kennen. De kruisvaarders in de Middel-eeuwen brengen van hun tochten suiker mee naar Europa en in 1492 brengt Columbus suiker over naar Amerika. In 1747 ontdekt een Berlijnse scheikundige dat in bieten dezelfde suiker voorkomt als in suikerriet. In de 19e eeuw ontstaan de eerste suikerfabriekjes. Suikerriet behoort tot de grote familie Gramineae Geslacht: Setaria geniculata

Prijs 1-daagse boottour: € 65,- p/p – Compleet verzorgd inkl. lunch Johanna & Margaretha

Verder kunt u nog een keuze maken uit onderstaande tours:
Commewijne historische rivercruise € 65,-
Commewijne bustour € 75,-
Commewijne fietstour inclusief bezoek aan Frederiksdorp € 55,- (dagtour)
Commewijne fietstour inclusief bezoek aan Frederiksdorp € 120,- (tweedaagse)
Commewijne fietstour Marienburg € 55,-
Commewijne fietstour Nieuw Amsterdam € 55,-
Commewijne fietstour Peperpot € 55,-

kanonnen van het fort fort Nieuw Amsterdam boottacht over Commewijne kanonnen schaal officierswoning