Ontdek het binnenland van Suriname, ongerept natuurschoon, authentieke dorpen, stroomversnellingen, wilde watervallen, masserende jacuzzi’s.

Warappakreek/Bakkie

sluisBoottocht door het Surinaamse verleden.
Een enerverende dagtocht langs oude plantagegronden, door prachtig mangrove gebied tot aan de ruige kust van Suriname. Een afwisselende trip vol historie en ongerepte natuur. Een must voor iedere geschiedenis-, vogel- en natuurliefhebber die op vakantie is in Suriname.

Vertrek vanuit de stad met de bus voor een leuke rit naar het plaatsje Alkmaar. We gaan over de Wijdenboschbrug en kunnen alvast acclimatiseren in het district Commewijne. Vanaf Alkmaar vertrek met de boot voor een tocht over de Commewijne rivier. In ongeveer 50 minuten varen we naar de oude plantage Reynsdorp,door de lokalen ook wel Bakkie genoemd. We maken een wandeling op Bakkie, waar een botanische tuin in aanplant te vinden is. Er groeienverschilllende gewassen die op de plantages werden verbouwd ( denk aan katoen, koffie en suikerriet). Ook zijn er diverse kruiden en medicinale planten geplant waar de gids alles over zal uitleggen. Daarnaast bezoeken we het museum op Bakkie. De collectie bestaat uit oude prenten van “Benoit” en “Maria Sybilla Merian”, “Willem Blauw” kaarten, originele boeken van “John Gabriel Stadman”, de eerste kaart van de Guyana’s, oude flessen uit de plantage tijd en andere gebruiksvoorwerpen. Ook zijn de belangrijkste documenten van Suriname te zien zoals de Akte van Erkenning van Suriname (25 november 1975) en de wet Afschaffing Slavernij getekend door Willem III. Naast Bakkie bezoeken we het staatsbedrijf Alliance. Deze plantage is ontstaan door samenvoeging van o.a. de plantages Sporksgift en Lodewijksburg.

mangroveWe maken een wandeling langs de oude directeurswoning, de sluis en langs de huisjes van de contractors. Een van de hoogtepunten van de dag is de boottrip door de Warappakreek. Deze kreek werd na de afschaffing van de slavernij steeds minder gebruikt en was daardoor dichtgeslibd. Dit heeft ervoor gezorgd dat de natuur ongestoord zijn gang heeft kunnen gaan. De Warappakreek is een paar jaar geleden opnieuw uitgegraven. We varen over de kreek, soms door tunnels van de overhangende bomen met continue wisselende vegetatie. Onderweg zijn er verschillende stops zoals bij de suikerfabriek met machines uit 1830. De overblijfselen van een suikerrietpers, stoommachines en stoomketels zijn uniek. De fabriek is vanuit de kreek gemakkelijk te bereiken via een smal pad door het parwa mangrove bos. Verder zien we tijdens de tocht oude sluizen, de oorspronkelijke ringdammen met giftige cactussen en een oude kameelbrug. De omgeving verandert drastisch zodra de kreek overgaat in het Warappakanaal. Dit kanaal is ooit door de slaven uitgegraven. Hier hebben we een weids uitzicht over het unieke parwa landschap met mysterieuze dode bomen. In dit gebied zijn veel verschillende vogels te zien, waar onder de krabbenbuizerd, de specht, de lepelaar en de prachtige rode ibis. Het kilometerslange kanaal mondt uit in de Atlantische oceaan. Hier ligt een prachtig ruig strand. Bij laag water vormen zich modderbanken waarop duizenden vogels tegelijk hun voedsel bij elkaar scharrelen. Op het strand, recht boven de modderbanken, is de eerste vogel hut van Suriname gebouwd. Dit is de perfecte locatie voor natuurliefhebbers en vogelaars om ongestoord de foeragerende vogels te kunnen spotten. Na een korte wandeling op het strand en een bezoek aan de vogelhut keren we terug door de kreek, die door de wisseling in het getij een heel ander uiterlijk heeft. Op de terugweg maken we nog een korte stop op Bakkie of Alliance waar we gebruik kunnen maken van het sanitair en de ben en kunnen strekken voordat we terugvaren naar Alkmaar en verder per bus naar Paramaribo rijden.

rode ibisExtra informatie: Door de wisseling van het getij heeft deze trip geen vaste vertrektijd. Het tijdstip van vertrek ligt tussen 06.00 uur en 10.00 uur.
De lunch wordt afhankelijk van de tijd van vertrek op Bakkie of op Alliance genuttigd. Het is prettig om tijdens deze tocht lichtgekleurde kleding, liefst een lange broek en overhemd te dragen of mee te nemen i.v.m. de vele muggen in het zwampgebied

Minimaal aantal personen: 4
Prijs v.a.: € 75,00
Vervoer: bus en boot
Verzorging: lunch
Programma: onder leiding van een Nederlandssprekende gids

 

 

schaarvogels lunch korjaal uit Bakkie

Vanwege de inflatie zijn alle prijzen nu op aanvraag