Ontdek het binnenland van Suriname, ongerept natuurschoon, authentieke dorpen, stroomversnellingen, wilde watervallen, masserende jacuzzi’s.

Awarradam

rotsen bij laag waterLigging

Het eiland Awarradam, ongeveer 225 km van Paramaribo, ligt aan de stroomversnelling met dezelfde naam. De lokale bewoners spreken de naam uit als “Awaadan”. Awaa (Awara) is een oranje, eetbare palmvrucht en “dan” betekent stroomversnelling. Awarradam ligt in de Gran Rio rivier, die zich 30 km stroomafwaarts samenvoegt met de Pikin Rio rivier. Op dit punt begint de Boven-Suriname rivier die 75 km verder uitmondt in het Brokopondo stuwmeer. De rivier ontvangt zijn water van de regen. De waterstand in het droge seizoen kan wel 6 meter lager zijn dan in de regentijd. Het dorp Atyoni, iets ten zuiden van het stuwmeer, is de meest zuidelijke plek die in Suriname over de weg bereikt kan worden. Vanuit Paramaribo rijdt u er in 4 tot 5 uren naar toe. De vaartocht naar Awarradam duurt, afhankelijk van de waterstand, dan nog 8 tot 10 uur. Het vliegtuig brengt u in 50 minuten naar Kajana. De laatste 10 km wordt u per korjaal vervoerd. Awarradam ligt op ongeveer 20 minuten varen zuidelijk van het laatste dorp. U bereikt uw bestemming dus in anderhalf uur, en dat mag u gerust een luxe noemen!

 

 

 

 

De dorpen

lodgesAwaradan’ maakt deel uit van het gebied ‘Langu’. Langu bestaat uit acht dorpen: Bendiwata, Kuututen, Ligolio, Bëgoon, Kajana, Deböö, Godowata en Stonhuku. Ligolio is een christelijk dorp, de andere dorpen worden op traditionele manier bestuurd. U herkent traditionele dorpen aan een aanmeerplaats met een “poort” van hangend palmblad. Deze “azanpau”moet het dorp beschermen tegen kwade invloeden van buiten. Ieder traditioneel dorp heeft een vergaderzaal, een centrale offerplaats en een hut waar lokale vrouwen tijdens hun maandelijkse periode een aantal dagen verblijven. De bewoners zijn afstammelingen van Marrons die het slavenbestaan ontvluchtten door naar het binnenland te trekken. De Saramaccaners hebben veel van de cultuur van hun voorouders behouden. Dat zult u ook proeven tijdens de dorpswandeling. Men zegt wel dat de ‘West-Afrikaanse’ cultuur hier meer intact is gebleven dan in de gebieden waar de slaven oorspronkelijk vandaan kwamen. Maar ook deze dorpen gaan mee met hun tijd. Kajana heeft een school en een polikliniek, en ook in Ligolio staat een school. De hoofdkapitein van Langu woont in Stonhuku en het gebied telt verder nog meerdere regionale bestuurders als Kapiteins en Basja’s. Veel Saramaccaners, vooral jonge mannen, werken tegenwoordig in Paramaribo, in Frans Guiana of bij de goudzoekers.

korjaalActiviteiten en excursies

Onze reisgroepen zijn vaak erg divers van samenstelling. U verblijft 3 of 4 nachten in Awarradam. Het programma, dat o.a. afhangt van de waterstand, is zo gevarieerd mogelijk. Tijdens de tochten per korjaal bieden we u een zwemvest aan, want uw veiligheid staat bij ons vóórop. In uw ‘vrije uurtjes’ kunt u heerlijk zwemmen in de stroomversnelling bij het eiland, of even verderop, bij “Peti” waar u binnen 2 minuten naartoe vaart. Tot het vaste programma horen o.a. een boswandeling, met uitleg over het lokale gebruik (bouwmaterialen, medicijnen) van verschillende planten, wandelingen door verschillende dorpen en een presentatie van lokale zang en dans. De dorpsbewoners zullen graag handgemaakte souvenirs verkopen. De gids geeft u meer gedetailleerde informatie over het programma. U bent niet verplicht om hieraan deel te nemen. Wilt u liever op uw eigen houtje wat wandelen, vogels kijken, vissen, peddelen of meegaan naar de ‘kostgrondjes’, dan kan de gids dat voor u regelen. Als daarbij een extra begeleider en /of voorzieningen nodig zijn, zal men u daarvoor een vergoeding vragen.

 

marronsWat mee te nemen 
2 overhemden (met lange mouwen), 2 lange broeken, T-shirts, korte broeken, sokken, regenjas, pet of zonnehoed, zwemkleding, toiletartikelen, zonnebrandolie, insecten afweermiddel, wandelschoenen (met goed profiel), slippers, filmrolletjes/ batterijen(niet verkrijgbaar op de lodge en beperkte mogelijkheid tot opladen), zaklantaarn, zonnebril, kleine rugzak (voor de jungle tochten), malariaprofylaxe, Surinaams geld ( kleine coupures) voor het kopen van lokaal handgemaakte souvenirs en uw eventuele barrekening. 

Uw bagage
Naar Awarradam en Palumeu mag u 6 kg per persoon meenemen. Voor Kasikasima is de limiet 8 kg. Voor het transport is het handig als u uw bagage meeneemt in een waterdichte week-end tas. Uw koffer en andere waardevolle spullen z.a. sieraden, reisdocumenten en valuta die u niet nodig heeft tijdens de tour kunt u achterlaten in Paramaribo.

Tarieven (inclusief omzet belasting):
Maandag t/m Maandag US $645
Vrijdag t/m Vrijdag US $645

Dit resort is tot nader order gesloten. Reserveren alleen op aanvraag.