Ontdek het binnenland van Suriname, ongerept natuurschoon, authentieke dorpen, stroomversnellingen, wilde watervallen, masserende jacuzzi’s.

Galabi schildpadden

schildpad eierenPrijs €160 p.p. dorpsaccomodatie, all-in
2-daagse €185 strandaccommodatie
3-daagse €220 strandaccommodatie

Tijdens deze afwisselende tour staan cultuur en natuur centraal. Maak kennis met de lokale bevolking van dit gebied, de Carib indianen. Bewonder de indrukwekkende zeeschildpadden tijdens het legseizoen (feb-jul) en kom tot rust langs de stranden van de Marowijne, de grensrivier tussen Suriname en Frans Guyana. Breng tot slot nog een kort bezoek aan het grensplaatsje, St. Laurent in Frans Guyana, voornamelijk bekend door het Camp de la Transportation en de film Papillon die hier werd opgenomen.

 

De omgeving
leatherback zeeschildpadHet beschermde natuurreservaat Galibi ligt in de monding van de Marowijnerivier aan deAtlantische kust. De bewoners van dit gebied, Carib Indianen, wonen in de twee dorpen Christiaankondre en Langamankondre iets ten zuiden van Galibi. Al ruim vóór 1500 waren er Carib dorpen aan zowel de Surinaamse als de Franse zijde van de rivier. De dorpen geven een goed beeld van de woon-en leefomstandigheden van de inheemse (indiaanse) volkeren in Suriname. Rondom de verspreid liggende woningen zijn fruitbomen en gewassen geplant, zoals kokosnoten, katoen, rode peper, cashewnoten en zuurzak. Tegenwoordigzijn de voorzieningen in de twee dorpen naar omstandigheden goed. Er is elektriciteit, stromend water, een schooltje, een kerkje en ziekenboeg, een radiozender en een ijsfabriekje. Dergelijke basisvoorzieningen ontbreken in de meeste dorpen in het binnenland van Suriname. Galibi Zoo is gesloten Galibi Zoo was een goede plek om kennis te maken met Surinaamse diersoorten. Door het gebrek in middelen voor onderhoud en verzorging is de dierentuin gesloten door de eigenaar.

restuarantDe zeeschildpadden van Galibi
De legstranden van Galibi en Matapica in Suriname behoren tot de belangrijkste leggebieden van zeeschildpadden (de oudste nog levende reptielen) ter wereld. In de periode februari-juli komen hier vier soorten aan land: de Krape, de Aitkanti, de Warana en de Karet. Gezamenlijk zorgen deze soorten voor zo'n 40.000 nesten per jaar. Het schildpaddenstrand ligt op slechts een uur varen van het dorp in het natuurreservaat Galibi. Buiten het legseizoen is Galibi een bijzonder aantrekkelijke plek om tot rust te komen en om vanaf een ligbed te genieten van de rust en het uitzicht over de Marowijne rivier. Het zicht op de vroege zonsopkomst is adembenemend.

Programma 2 dagen/1nacht
Dag 1
We vertrekken vroeg in de ochtend vanaf Paramaribo met de bus via de beroemde ‘Bosjes brug’ over de Surinamerivier richting Albina. Hier stappen we over in een piaka (indiaanse boot) en varen we naar de monding van de Marowijnerivier. Aan het begin van de middag bereiken we onze bestemming Christiaankondre. Na de late lunch is er tijd om te relaxen en volgt aan het eind van de middag een dorpswandeling. Er is gelegenheid om bij de lokale bevolking souvenirs te kopen. Rond middernacht of na het ontbijt in de vroege ochtend (afhankelijk van het getijde) vertrekken we richting de legstranden. Na een boottocht van ongeveer een uur komen we aan op de prachtige zandstranden Baboesanti en Eilanti. Onder leiding van lokale gidsen van Stichting Natuurbeheer Suriname (Stinasu) gaan we proberen de schildpadden te spotten. Buiten het legseizoen om wordt er een culturele avond georganiseerd en maken we kennis met de (ingetogen) dansen en muziek van de indianen.
Dag 2
Na het ontbijt maken we een wandeling richting het vrouwenhuis van het dorp en brengen we een bezoek aan een school. In de loop van de ochtend vertrek per boot terug naar Albina. We maken een stop aan de Frans Guyanese kant in Saint Laurent. Hier brengen we een bezoek aan de beroemde gevangenis Camp de la Transportation (Bagno) waar Papillon gevangen heeft gezeten. Bij voldoende tijd kan er nog een korte wandeling door het Franse plaatsje gemaakt worden. Hier kunt u bijvoorbeeld de plaatselijke markt bezoeken en bij een echte Franse boulangerie een baguette of een pain au chocolat kopen. Na ons bezoek vertrekt de boot naar de Surinaamse kant en rijden we na de lunch weer richting Paramaribo .

zeeschildpad vissers traditionele muziek

hangmatten aan de kust zeeschildpad onderkomen voor de nacht

onderkomen voor de nacht onderkomen voor de nacht onderkomen voor de nacht onderkomen voor de nacht