Vanuit “Zorg en Hoop” vliegveld in Paramaribo, vliegt u naar Palumeu over het stroomgebied van de Suriname rivier. Als er geen wolken zijn, ziet u ná vijf minuten links in de verte de aluinaardefabriek te Paranam. Hier wordt aluinaarde gemaakt uit de bauxiet, voor de export. Even later vliegt u over de Johan Adolf Pengel internationale luchthaven (ofwel ‘Zanderij’). Daarna komt het enorme Brokopondo stuwmeer in beeld. Het heeft een oppervlakte van 1600 km². Tussen het meer en het vliegtuig kunt u het natuurpark Brownsberg zien liggen. De “gaten” in het bos wijzen op goudwinning. Zuidelijk van het stuwmeer liggen langs de Boven Surinamerivier tientallen Saramaccaanse dorpen. U kunt zien tot hoe ver de wegen lopen. Vanaf Pokigron en Atyoni is er alleen nog vervoer mogelijk per korjaal of vliegtuig. De vliegvelden bij achtereenvolgens Laduani, Botopasi en Dyumu zijn goed te herkennen. De laatste 10 minuten raakt de Surinamerivier uit beeld, maar u ziet wel enkele bergtoppen, waarvan de puntige Rooseveltpiek (aan uw linkerhand) de meest opvallende is. Vlak voor de landing kunt u in het zuiden het brede Kasikasimagebergte zien liggen.
De lodge
Onze lodges, 2 kamers onder 1 kap, zijn in traditionele stijl gebouwd met een balkon voor een prachtig uitzicht op de rivier. De bouwmaterialen komen uit de omgeving, zodat u het junglegevoel niet verliest. Iedere lodge heeft een aparte slaapruimte met twee eenpersoonsbedden die voorzien zijn van klamboe en een eigen toilet en douche met “koud” stromend water. Voor de sfeervolle verlichting wordt gebruik gemaakt van olielampen en zonne-energie. De groepsaccommodatie, in een apart gebouw, beschikt over vijf tweepersoons slaapkamers met gemeenschappelijk toilet en douche. Hier overnachten de gasten die de Kasikasimatour doen tijdens hun verblijf op Palumeu. In het “restaurant” worden de maaltijden geserveerd. U kunt zich ook verpozen in de gezellige jungle bar-lounge.
Het dorp
In het dorp Palumeu wonen ongeveer 200 indianen. Twee stammen, de Trio’s en Wajana’s, leven er broederlijk samen, ondanks het taalverschil. Het dorp wordt bestuurd door een kapitein en enkele assistenten (basja’s). Net als hun voorouders maken dorpelingen voor hun levensonderhoud gebruik van wat de jungle te bieden heeft. Met jacht, visvangst en akkerbouw (“kostgrondjes”) voorzien ze in hun voeding, die bestaat uit knollen, fruit, vis en wild. Groenten staan niet op het menu. Het hoofdvoedsel is cassave. Veel bouwmaterialen en gebruiksvoorwerpen worden nog steeds uit het bos gehaald. Daarnaast kopen de plaatselijke bewoners tegenwoordig ook gebruiksartikelen in Paramaribo, zoals keukengerei, kleding, gereedschap, muziek, buitenboordmotoren en benzine. Toerisme levert een extra bron van inkomsten. De bewoners zijn blij met onze gasten en zijn nauw betrokken bij het tourprogramma. Het dorp heeft zijn eigen schooltje en poli.
Activiteiten en exursies Palumeu
Onze Palumeu-groepen zijn vaak erg divers van samenstelling. U verblijft 3 of 4 nachten in Palumeu. Het programma, dat o.a. afhangt van de waterstand , is zo gevarieerd mogelijk. Tijdens de tochten per korjaal bieden we u een zwemvest aan, want uw veiligheid staat bij ons vóórop. Een korjaal brengt u naar het mooie Palawa-eiland, waar u kunt zwemmen en picknicken. De tocht naar Potihill begint ook met een boottocht. Ná een stevige wandeling door primair Amazonewoud beklimt u de top. Onderweg vertelt uw gids over het gebruik van planten, en met wat geluk komt u in het bos (of langs de rivier) wat zoogdieren tegen. Naar de Mabuka- en eventueel Mankodebaku stroomversnellingen is het een uur en een kwartier varen. U zult er volop van genieten. Tijdens de trip bezoekt u twee keer het indiaanse dorp Palumeu. U maakt kennis met de traditionele muziek en (kunst)nijverheid, en u krijgt de kans om pijl en boog te leren schieten. Op de laatste dag kunt u door de dorpelingen gemaakte souvenirs kopen. Als de (weers)omstandigheden het toelaten kunt u ook een avondboottocht maken in het donker. De gids geeft u meer gedetailleerde informatie over alle activiteiten. Maar u bent niet verplicht om eraan mee te doen. Wilt u liever op uw eigen houtje wat wandelen, vogels kijken, vissen, peddelen of meegaan naar de ‘kostgrondjes’, dan kan de gids dat voor u regelen. Als daarbij een extra begeleider en /of voorzieningen nodig zijn, zal men u daarvoor een vergoeding vragen.
Wat mee te nemen
2 overhemden (met lange mouwen), 2 lange broeken, T-shirts, korte broeken, sokken, regenjas, pet of zonnehoed, zwemkleding, toiletartikelen, zonnebrandolie, insecten afweermiddel, wandelschoenen (met goed profiel), slippers, filmrolletjes/ batterijen(niet verkrijgbaar op de lodge en beperkte mogelijkheid tot opladen), zaklantaarn, zonnebril, kleine rugzak (voor de jungle tochten), malariaprofylaxe, Surinaams geld ( kleine coupures) voor het kopen van lokaal handgemaakte souvenirs en uw eventuele barrekening.
Uw bagage
Naar Awarradam en Palumeu mag u 6 kg per persoon meenemen. Voor Kasikasima is de limiet 8 kg. Voor het transport is het handig als u uw bagage meeneemt in een waterdichte week-end tas. Uw koffer en andere waardevolle spullen z.a. sieraden, reisdocumenten en valuta die u niet nodig heeft tijdens de tour kunt u achterlaten in Paramaribo.
Tarieven (inclusief omzet belasting):
Maandag t/m Maandag €665
Vrijdag t/m Vrijdag €665
Dit resort is tot nader order gesloten. Reserveren alleen op aanvraag