Anneke en haar man Ruud lezen in 2000 een artikel in de Reiskrant van de Telegraaf over het eiland Danpaati in de Boven Surinamerivier. Hier hebben vrijwilligers met sponsorgelden een EcoResort opgezet. Ook is er een stenen gebouw waar een groothandel c.q. detail-handel voor de inheemse bevolking gerealiseerd moet worden. Voor dit project zoekt men vrijwilligers. Nieuwsgierig geworden, besluiten Anneke en Ruud naar Suriname te reizen en in het binnenland Danpaati te bezoeken. Zij worden direct verliefd op dit heerlijke land en de gastvrije mensen. Het besluit is snel genomen om binnen een half jaar terug te komen en met eigen middelen de groothandel op Danpaati op te starten. Met slechts twee rugzakken keren zij terug naar Danpaati, om daar hun intrek te nemen in een houten huisje met bladerdak. Ze zoeken in de stad een vaste leverancier en een truckchauffeur om alle levensmiddelen naar "De Troefmarkt" te krijgen. Eens in de zes weken gaan zij zelf naar de stad om de non-food inkopen te doen zoals: medicijnen, kleding, gereedschappen, bouwmaterialen, accu’s, batterijen, sieraden, visgerei, vitaminepillen, tandenborstels, parfum, deodorant, hairstraight, stoffen voor pangi’s en zaklampen.
Na een aantal maanden vertrekken de vrijwilligers van het Eco Resort Danpaati naar Frankrijk en wordt Anneke en Ruud gevraagd ook dit project onder hun hoede te nemen. Als vrijwilligers natuurlijk. Zo komt er heel wat meer werk op hun dak! Een website en een folder maken, touroperators benaderen, contacten leggen, netwerk opbouwen, toeristen accommoderen, personeel opleiden, etc. Beide projecten worden ondergebracht in een stichting met als doel de "Stichting Thuiszorg Suriname Binnenland" te ondersteunen plus een aantal kleine projecten in twaalf geselecteerde pilotdorpen rondom Danpaati te realiseren.
De winkel draait vanaf het begin als een tierelier. Van heinde en ver komen de mensen in hun korjalen naar Danpaati om inkopen te doen. Plotseling is er van alles te koop tegen redelijke prijzen en de voorraad is constant. Ook het Eco Resort begint goed te lopen. Al na een paar maanden zijn de ambassades en hun gasten vaste klant bij Danpaati. Menig minister en staatssecretaris uit Nederland kent Danpaati. Het thuiszorgproject draait ook goed. Dorpbewoners worden opgeleid om hun oudjes in de gaten te houden, te helpen bij het aankleden, wassen, hout te sprokkelen voor het koken, etc. Zo worden ook nieuwe banen gecreëerd.
Na twee jaar wordt het tijd voor Anneke en Ruud om iets anders te gaan doen.
Zij kunnen het management van het strandresort Overbridge overnemen. Daar hebben zij een jaar lang gereorganiseerd, kavels verkocht, bouwtoezicht gehouden, personeel opgeleid, etc.
Na drie jaar in het binnenland gewoond te hebben, willen zij de stad Paramaribo leren kennen. Maar wat nu?? Zij blijven in het vrijwilligerstraject en gaan cursussen geven op het gebied van klantvriendelijkheid & communicatie en financieel management. Eindelijk hebben zij nu ook tijd om de rest van Suriname te gaan ontdekken.
Toerisme
Door de kennis die zij inmiddels hebben opgedaan, zijn zij bij uitstek geschikt om reizen " OP MAAT" naar het binnenland te organiseren. Niet in de laatste plaats omdat zij de binnenlandbewoners een warm hart toedragen.
Eind 2005 overlijdt Ruud plotseling aan een hersenbloeding. Anneke gaat niet terug naar Nederland. Zij hernieuwt het contact met de touroperators en vraagt te mogen gidsen. Na de geschiedenis van Suriname bestudeerd te hebben, wordt ze aangenomen als freelance-gids. Zij heeft er veel plezier in om de toeristen "haar land" te laten zien en over de geschiedenis te vertellen. Veel vrienden, bekenden, familie van vrienden vragen haar een reis op maat te organiseren. Omdat zij alle oorden/resorts in Suriname kent, kan zij na een gesprek of mail de mensen optimaal adviseren. Voor iedere beurs is er een trip. De resorts betalen Anneke commissie, niet de toeristen.
|
In 2008 leert Anneke Ries kennen, die na een lang verblijf in India op zoek is naar een ander warm land om zijn activiteiten te ontplooien. Het klikt en samen gaan zij projecten voor schoon drinkwater in de binnenlanden van Suriname opzetten. Als vrijwilligers en met sponsorgelden. Zo verkennen zij nog intensiever de binnenlanden, ook om toeristen nog betere reisjes “op maat” te kunnen bieden.
Begin 2015 kopen zij B&B Famiri, dat aan de rand van het centrum van Paramaribo ligt, in een rustige, veilige buurt.
Onder het motto “ons huis is jullie huis” leiden zij dit gezellige, knusse en familiaire Guesthouse. In Famiri kan iedereen genieten van een doorlopende kunstexpositie van Juliette Korse. Met veel kleur en expressie schildert zij portretten van donkere mensen. Ook worden er regelmatig diverse activiteiten georganiseerd, zoals kookworkshops, lezingen en yogalessen. Zie ook www.famiri.com en Facebook B&B Famiri.
Gasten, die hier logeren, kunnen dan ook altijd terecht met hun vragen over het wat, hoe en waar in Suriname.
Andere toeristen-links:
hotel management system
catering leiden